AKTUELNO

Prva grejna sezona bez aerozagađenja

Grad Kragujevac u novu grejnu sezonu ulazi sa kotlovima na gas. Da je novo postrojenje spremno uverila se i Irena Vujović, ministarka zaštite i unapređenja životne sredine, koja je sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem obišla pogone Energetike.

Sve instalacije urađene su u skladu sa svetskim standardima i možemo da pariramo bilo kom evropskom gradu ili toplani, istakla je Irena Vujović i dodala da je za građane Kragujevca najvažnije da više neće biti aerozagađenja. Sumpor dioksid i azot su potpuno eliminisani u vazduhu. Neće više biti ni pepela. Sledeća faza projekta je sanacija i zatvaranje deponije pepela koji će u skladu sa prinicipima cirkularne ekonomije biti iskorišćen kao građevinski materijal. Građani Kragujevca će na taj način dobiti još 15 kilometara lokalnih ulica i puteva.

Mi smo obećanje ispunili. Vrednost radova je 15 miliona evra, dok će za sanaciju pepelišta biti uloženo još 3,6 miliona evra-rekla je ministarka.

Zahvaljujući ovom projektu Kragujevac se posle šest decenija oslobađa jednog velikog zagađivača. Konačno smo novim generacijama omogućili da udišu zdrav vazduh i to je najvažnije, poručio je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca. Čistiji i pouzdaniji sistem daljinskog grejanja, sa kotlovima na gas najpoznatijeg svetskog proizvođača Viessmann, smanjiće aerozagađenje za 70 posto. Čitav projekat rađen je preko EBRD, podsetio je Dašić, a kada radite sa Evropom svi najveći standardi u svetu moraju da budu ispoštovani. Zato je to bio težak projekat i zato je uspeh veliki, jer su grad Kragujevac i resorno ministarstvo uspeli da u kratkom roku iznesu čitavu priču.

Kragujevčani ove zime mogu da očekuju mnogo kvalitetnije i bolje grejanje. Instalirano je pet novih kotlova na gas, završen je remont svih kotlarnica, kao i rekonstrukcija delova distributivne mreže. Grejna sezona za 22 000 korisnika počinje 15. oktobra, a ukoliko vremenski uslovi to zahtevaju Energetika je spremna da počne sa grejanjem odmah.

Slične teme

Back to top button