VESTI

EFJ: novinari koji izveštavaju o ekologoji ugroženi

Evropska federacija novinara (EFJ) je, osvrnuvši se na prošlogodišnji izveštaj Evropskog centra za slobodu štampe (ECPMF), istakla da je 18 novinara u Evropi koji se bave ekološkim temama prošle godine bilo izloženo pritiscima i tužbama.

Evropska federacija novinara (EFJ) zabrinuta je zbog rizika povezanih sa klimatskim novinarstvom širom Evrope i podseća na neophodnost da mediji pokrivaju aktuelna ekološka i socijalna pitanja“, navodi se u saopštenju EFJ-a.

EFJ traži od nadležnih organa da preduzmu sve neophodne mere kako bi novinari i medijski radnici koji izveštavaju o ekološkim temama mogli da rade u najboljim mogućim uslovima i izveštavaju tačno o klimatskim promenama.

„Moramo da osiguramo da novinari koji izveštavaju o ekološkim i klimatskim pričama mogu da rade bezbedno i slobodno“, rekao je generalni sekretar EFJ Rikardo Guieres i dodao da je garantovanje bezbednosti ekoloških novinara i poštovanje njihovih zakonskih prava neophodno da bismo razumeli ekološke probleme sa kojima se suočavamo.

Novinarske organizacije su, kako ističu iz EFJ-a, svedoci nerazumevanja novinara koji se bave klimatskim i ekološkim temama i onemogućavanja njihovog rada od strane kompanija i bezbednosnih struktura.

Izveštavanje sa ekoloških akcija i protesta je otežano jer policija nekada ne razlikuje aktiviste i novinare, navode iz EFJ-a. U izveštaju ECPMF-a je zabeleženo nekoliko slučajeva hapšenja i privođenja novinara kao aktivista, a ističe se i presuda kojom su novinari francuskog Reportera osuđeni zbog izveštavanja o ekološkim protestima.

Inače, EFJ je potpisao Povelju o unapređenim novinarskim praksama za bolje izveštavanje o ekološkim i ekološkim vanrednim situacijama.

Izvor: UNS

https://www.uns.org.rs/

Slične teme

Back to top button