VESTI

Filteri za prečišćavanje vazduha obavezni

Ekološka odluka o obaveznoj primeni filtera za zagađivače vazduha u ugostiteljstvu u Kragujevcu stupila je na snagu 1.janura 2023. godine. U skladu sa ovom odlukom, svi ugostiteljski objekti koji šire neprijatne mirise, kao što su roštiljarnice, pekare, kafane itd. moraju da imaju ugrađeni filter na bazi aktivnog uglja, za prečišćavanje vazduha.

Lokalna samouprava Kragujevca prva je u Srbiji donela ovakvu odluku i to na inicijativu građana posle dve godine njihovog aktivnog zalaganja za čistiji vazduh u gradu.

Ovo je još jedna u nizu „zelenih odluka“ koje je grad Kragujevac počeo da primenjuje. Mislim da je ovo jedna civilizacijska odluka koja je naišla na dobar prijem građana. Uradili smo još jednu dobru stvar u oblasti zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva – kazao je gradonačelnik Dašić.

Nova eko – pravila važe za ugostitelje i prehrambenu industriju. Filteri moraju da se menjaju na svakih 12 meseci od dana ugradnje. Primenu ove odluke kontrolišu nadležne gradske inspekcije. Za nepoštovanje odluke predviđene kazne u iznosu od 60.000 do 300.000 dinara.

Slične teme

Back to top button