AKTUELNO

„Kragujevac, zeleni grad“

Grad Kragujevac jedna je od 38 lokalnih samouprava kojima su dodeljena sredstva Ministarstva zaštite životne sredine za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja. Za projekat „Kragujevac, zeleni grad“ u Ministarstvu je danas potpisan ugovor u vrednosti od milion dinara.

Projektom je predviđeno 110 sadnica i to sladuna, cera, lužnjaka i crnog i belog bora. Cilj projekta je pošumljavalje prioritetnih područja u okviru gradske zone gde je u najvećoj meri zastupljeno višeporodično stanovanje ali i predškolsko i osnovno obrazovanje. Ovim bi se sprečili negativni ekološki efekti klimatskih promena, obezbedila povezanost zelenih površina i masiva u jedinstven sistem, ali i unapredila borba za očuvanje prirodnih elemenata i pejzažnih celina u funkciji zaštite životne sredine.

Ukupni budžet za pošumljavanje je 1.250.000,00 dinara. Grad Kragujevac je na osnovu potpisanog Ugovora o sufinansiranju od Ministarstva zaštite životne sredine dobio milion dinara, a ostatak je finansiran iz gradskog budžeta. Projekat

Pošumljavanje je od neprocenjive važnosti za životnu sredinu. Povećanje procenta pošumljenosti Srbije je u skladu sa Zelenom agendom, i to je zajednički cilj i zadatak Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Kragujevca. Povećavanjem zelenih površina u gradu, smanjuje se zagađenost vazduha, što ima značajan uticaj na zdravlje stanovnika. Jedna od dodatnih funkcija je svakako i formiranje novih zelenih površina i stvaranje prijatnog ambijenta javnog prostora u kojem naši građani na kvalitetniji način provode svoje slobodno vreme.

Ugovor je u ime grada potpisala je Snežana Petrović, v.d. načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije.

Slične teme

Back to top button