AKTUELNO

Inicijativa Pravo na vodu organizuje Foto-safari javnih česama

Inicijativa Pravo na vodu je objavila poziv građanima na svoj Foto-safari gde oni treba da fotografišu javne česme u svom kraju i podele neku zanimljivu informaciju o njima. Poziv je otvoren do 10. septembra. Autori 100 najlepših fotografija sa najkreativnijim opisima će dobiti staklenu čašu Pravo na vodu.

Inicijativa Pravo na vodu je ranije uputila apel da se na čitavoj teritoriji Srbije osposobe i postave javne česme sa besplatnom vodom za piće. One su neophodne, uzimajući u obzir podatke o toplotnim ostrvima, gustini naseljenosti i kvalitetu vode, saopšteno je.

Cilj ovog konkursa je da ukaže na to da su javne česme ogledalo brige za javno zdravlje, kažu u inicijativi. Na konkurs se možete prijaviti tako što ćete popuniti i poslati formular.

Čista voda je potrebna za život svakog dana, a pri ekstremno visokim temperaturama i tokom poplava ili pandemija mora svima biti dostupna, poručuju iz Prava na vodu.

„Javne česme predstavljaju besplatan i pristupačan izvor vode za piće, što je naročito važno tokom letnjih meseci kada su rashlađivanje i unos tečnosti od najvećeg značaja u prevenciji sunčanice i toplotnog udara“, izjavila je Iva Marković iz inicijative.

Ekstremna toplota negativno deluje na zdravlje, a naročito u uslovima visoke vlažnosti vazduha i intenzivne fizičke aktivnosti. Među ranjivim grupama su starije i osobe sa hroničnim bolestima i deca. Toplotni udar pogađa više organskih sistema, a najpre su izloženi kardiovaskularni i nervni.

„Voda nam nije svima dostupna u javnim prostorima, već se sve više prodaje u plastičnoj ambalaži, čime postaje roba, a ne ljudsko pravo. Korišćenjem vode sa javnih česmama smanjuje se upotreba flaširane vode, a tako i plastike koja zagađuje životnu okolinu“, dodala je Iva Marković.

Izvor: https://balkangreenenergynews.com/

Slične teme

Back to top button