VESTI

Suzbijanje ambrozije u Kragujevcu

Sektor zelenila JKP Šumadija Kragujevac intenzivno sprovodi radove na suzbijanju i uništavanju ambrozije na teritoriji grada Kragujevca. Za uništavanje ambrozije na javnim površinama na teritoriji grada Kragujevca Gradska uprava za društvene delatnosti za ove namene obezbedila je sredstva u iznosu od 9.000.000 dinara.

Predviđena površina na kojoj se sprovode mere za suzbijanje i uništavanje iznosi oko 47 hektara, a radovi se obavljaju na 33 lokacije. Od maja do danas ekipe JKP Šumadija Kragujevac izvele su radove na suzbijanju i košenju ove korovske biljke na površinama kod Ekonomskog fakulteta i Druge kragujevačke gimnazije, u Šumaricama, Industrijskoj zoni, na površini kod Zastavine ambulante, na Metinom brdu, u mesnim zajednicama Ilićevo, Stanovo, Bubanj i Uglješnica, a sa radovima će se nastaviti do početka oktobra.

Ambrozija pripada rodu invazivnih korova i veoma je prilagodljiva, ne može se iskoreniti, ali se stručnim zalaganjem može sprečiti njeno širenje. Najčešće se nalazi na zapuštenom, ali i obradivom zemljištu, uz useve i pored puteva.

Ambrozija je jedna je od najrasprostranjenijih korovskih biljaka koja cveta od jula do kraja oktobra i čiji se polen brzo prenosi, pa tako prouzrokuje velike zdravstvene teškoće osobama osetljivim na polen. U vazduhu može da se zadrži više od sto dana, a najveća koncentracija polena je tokom cvetanja biljke u avgustu i septembru. Ona izaziva tegobe kod oko 10 odsto ljudske populacije, a njen polen je uzročnik 75 odsto svih polenskih alergija kako kod mladih, tako i kod starijih.

Slične teme

Back to top button