ČLANCI

Dodeljena Povelja “Kragujevački slez” za 2023.godinu

“Kragujevački slez”, priznanje za najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u prošloj godini dodeljeno je OŠ „Treći kragujevački bataljon“, dok su zahvalnice pripale Udruženju „Ekomar“, profesoru biologije Druge kragujevačke gimnazije, Nikoli Petkoviću i Prvoj tehničkoj školi. Svečana dodela eko-priznanja upriličena je u Botaničkoj bašti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Priznanje “Kragujevački slez” je nastalo na inicijativu Udruženja „Prvi Prvi Na Skali“ u partnerstvu sa Prirodno-matematičkim fakultetom, a u okviuru projekta “Ekologija Kragujevac”. Prvi put je dodeljeno prošle godine.

Priznanja je uručio Stefan Nikezić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Lokalna samouprava intezivno radi na podizanju ekološke svesti kod najmlađih generacija. JKP Šumadija je oformilo edukativni tim koji predškolski uzrast uči koliko je bitno voditi računa o zaštiti životne sredine kako bismo svi živeli u lepšem okruženju. Nadam se da je ova nagrada vetar u leđa nastavnicima i profesorima, oni su najvažnija karika jer našu decu uče kako da se ponašaju i čuvaju svoj grad – rekao je Nikezić.

Obrativši se prisutnima u ime Prirodno-matematičkog fakulteta, prodekan za nauku, prof. dr Milan Kovačević, poručio je da je pružanje doprinosa očuvanju životne sredine i ekologiji dug svih sugrađana prema mlađim generacijama koje treba da se ugledaju na nas i slične akcije.

Ekologije i biologije se uglavnom setimo tek kada su projekti, ali ovo okruženje nije takvo. Ovo je nada za sve nas, bar za našu “parohiju”, da će izgledati mnogo lepše jer će njeni žitelji biti savesniji – istakao je direktor nagrađene škole, Slobodan Živanović, zahvalivši se u ime učenika i nastavnika na prepoznavanju njihovih ekoloških aktivnosti.

Predstavnik inicijatora, Dejan Milošević, zastupnik Udruženja „Prvi Prvi Na Skali“ da će tokom leta biti više dešavanja kojima se obeležava 150 godina od otkrića Kragujevačkog sleza.

Slične teme

Back to top button