AKTUELNO

Solarni bum u Srbiji: više od 100 MW solarnih elektrana na krovovima

Korišćenje solarne energije za proizvodnju struje polako osvaja Srbiju. Domaćinstva i firme su u poslednjih nekoliko meseci instalirali oko 360 krovnih fotonaponskih elektrana, ukupne snage 5,7 megavata (MW), a prema najavama iz Ministarstva rudarstva i energetike, u proceduri su elektrane snage 100 megavata (MW).

Solarne elektrane na krovovima domaćinstava i firmi u Srbiji su do pre nekoliko meseci bili prava retkost, ali usvajanje odgovarajuće regulative je omogućilo građanima da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju.

Natalija Luković, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike, izjavila je da je Ministarstvo rudarstva i energetike iniciralo usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije, kojim je građanima i privredi omogućeno da postanu prozjumeri.

Ona je istakla da je novim Zakonom omogućeno građanima i privredi da učestvuju u energetskoj tranziciji.

Ministarstvo priprema promenu uredbe o prozjumerima

Pojednostavljene su procedure, pa više nije potrebno 20 koraka, već samo dva kako bi prozjumeri zaključili ugovore sa EPS snabdevanjem, rekla je ona na panel diskusiji „(Ne)iskorišćeni potencijal Srbije u obnovljivoj energiji“, koji je organizovala novinska agencija Beta, u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom.

„Imamo više od 370 prozjumera u registru i 5,7 MW na mreži. Osim toga, u postupku obrade zahteva za priključenje kod Elektrodistribucije Srbije (EDS) imamo još 100 MW“, rekla je Luković.

Trenutno je, kako je rekla, primetan pravi solarni bum, zbog čega Ministarstvo priprema izmenu Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača.

Namera je, kako je rekla, da se dodatno pojednostave svi koraci za priključenje na mrežu. Cilj je da sve prilagodimo građanima, a ne da se oni nama prilagođavaju, naglasila je Luković.

Izvor:https://balkangreenenergynews.com/rs/

Slične teme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proveri i
Close
Back to top button