AKTUELNO

U Kragujevcu pokrenuta Narodna inicijativa za uvođenje Ekologije kao izbornog predmeta u školama

Na međunarodni Dan zaštite životne sredine, 5. Jun, tri kragujevačka ekološka udruženja građana, „Može bolje“, „Gružanska turistička mreža GruTuM“ i „ dr. Đorđe Hadžić“ pokrenula su Narodnu inicijativu za uvođenje Ekologije kao izbornog predmeta u osnovnim školama.

Za početak realizacije ovog cilja, u skladu sa zakonovastvom RS, bilo je potrebno oformiti tročlani Inicijativni odbor, što je i učinjeno potpisivanjem Protokola o saradnji.  

Odbor će zatražiti podršku civilnog sektora iz cele Srbije, prosvetnih ustanova, lokalnih samouprava, državnih institucija i građana.   

Ako želimo da živimo u zemlji bistrih reka, bez divljih deponija, u  čistim i zelenim gradovima, treba da vaspitavamo našu decu od malih nogu kako da očuvaju životnu sredinu. Po mom mišljenju, ekologija bi trebala da bude deo obrazovnog programa još u predškolskim ustanovama, a da u školama za sada bude izborni, a kasnije i obavezni predmet – smatra dr. Dragan Bataveljić, predsednik Udruženja Gružanska turistička mreža, inače profesor Pravnog fakulteta kragujevačkog Univerzita i profesor ” Ekološkog prava” na Visokoj školi VISAN u Beogradu.

Za sada su nam podršku dali Grad Kragujevac, Fakultet za primenjenu ekologiju Futura iz Beograda i Specjalni rezervat prirode  Zasavica  iz Sremske Mitrovice. Naš sledeći korak je da zatražimo podršku civilnog sektora iz cele Srbije, prosvetnih ustanova, državnih institucija, privatnog sektora i građana– rekao je Vladan Perović, predsdnik Udruženja “Može bolje”, koje je i idejni pokretač ovog poduhvata.

Kontinuirano  informisanje o ekologiji treba da počne u najranijem uzrastu, kako bi  deca razvila svest o značaju zaštite životne sredine i usvojila osnovna znanja iz ove oblasti. U tom procesu i mediji mogu da daju  značajan doprinos – smatra Vesna Hadžić, predsednica  Udruženja dr. Đorđe Hadžić, koje je izdavač web-medija specijalizovanog za ekologiju, “Zeleni portal”.

Potpisnici Protokola se nadaju da će Narodna skupština RS usvojiti inicijativu da se „Ekologija“ uvede bar u osnovne škole  kao izborni predmet, kako bi mlade generacije rasle sa svešću i znanjem  kako da zaštite životnu sredinu.

Slične teme

Back to top button