AKTUELNO

Шест школа у Крагујевцу постаће прозјумери

Уоквиру иницијативе “Сунчане школе на Западном Балкану” у граду Крагујевцу биће постављени соларни панели на шест основних школа.

Ушли смо у процес који претходи постављању соларних панела на шест крагујевачких основних школа. У првој фази ће бити одрађено испитивање на 12 школа, од којих ће бити изабрано шест које су најпогодније за ову намену- рекао је Душан Алексић, члан Градског већа за образовање.

 Постављање соларних панела пратиће едукација ђака о значају обновљивих извора енергије и заштите животне средине, а материјална корист биће уштеде новца који је трошен за плаћање електричне енергије. Шест школа постаће прозјумери – произвођачи јер ће користити електричну енергију коју сами произведу, а вишкове враћати у електродистрибутивни систем и користити их касније када буду имали већу потребу за електричном енергијом.

Регионалну иницијативу “Сунчане школе на Западном Балкану” подржава и реализује Фондација за отворено друштво – Западни Балкан и Фондација за отворено друштво – Србија, а едукативну компоненту ће спроводити Београдска отворена школа. Завршни догађај ове иницијативе у области енергетске транзиције развијањем капацитета за  управљње  производњом чисте, соларне енергије, одржан је  у Ваљеву, где су већ постављени соларни панели на шест школа.

Slične teme

Back to top button